Frågor & Svar

Fråga:
När installatören kommer och sätter upp mediaomvandlaren och smartboxen ska jag då i förväg ha dragit en LAN-kabel från platsen där smartboxen sitter till platsen där jag har TV:en?

Installatören ska ju provköra TV:en med tillhörande digitalbox men då kanske de använder en provisorisk LAN-kabel som de rullar ut över golvet?
Vilken typ av  LAN-kabel ska jag använda?

En standard digitalbox för TV ingår ju (som jag antar att installatören har med sig) men jag vill ha en inspelningsbar för 1295:- Var och hur beställer/köper jag denna?
För priset 1295:- får jag då behålla standard boxen som ingick eller är priset 1295:- ett tillägg för att få inspelningsbar istället för standard?

Svar:
När installatören har monterat mediaomvandlaren testar de TV boxen, ett funktionstest, med egen utrustning och du installerar sedan TV:n.
Har du tänkt att smartboxen skall placeras en bit ifrån mediaomvandlaren måste det finnas en LAN-kabel, finns den där när installatören kommer monterar de smartboxen på anvisad plats.
När det gäller TV kan du dra en  LAN kabel mellan smartboxen och digitalboxen (max 80m) annars kan du beställa en s.k. Ruckus (trådlös koppling).  Tv boxen skall placeras nära TV:n.
LAN kabeln skall vara en CAT6, finns att köpa i olika längder som är kontakterade.

Vill du få hem en inspelningsbar digitalbox beställer du den antingen via kundtjänst (90 200) eller besöker en Telia butik, uppge vårt avtalsnummer (ring styrelsen för den uppgiften) så får du avtalat pris. Standardboxen behåller du.

Fråga: Läste i veckan i nån tidning om att ”miljontals hushåll kan drabbas och tvingas byta ut sina boxar ganska snart, säger Peter Eriksson, riksdagsledamot och ordförande i konstitutionsutskottet (MP)”.

Är detta något som kan drabba oss som snart ska få fiber indraget?
Artikel i Aftonbladet 2014-03-22 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18585305.ab)
Svar: Vi som får fiber snart drabbas inte av detta. Det handlar om att marknätet ska ersättas. Vi får snart tv via fiber eller bredband och kallas IPTV.
Läs mer på SVT:s hemsida där de förklarar det hela http://www.svt.se/omsvt/om-sandningarna/utsandning/olika-satt-att-ta-emot-tv-signaler

Fråga: Hur många telefonnummer kan man ansluta, med nya Telia-avtalet?
Svar: Ett (1) fast telefonnummer ingår. Vill man ha ytterligare telefonnummer kan man abonnera på IP-telefoni (telefon via datorn) från något företag som kan leverera den tjänsten.

Fråga: Kan man ha flera TV-apparater anslutna?
Svar: En digitalbox till en (1) TV följer med i paketet. Vill man ansluta fler TV-apparater får man köpa till en s.k. switch (som förgrenar signalerna). En digitalbox behövs också till resp. extra TV.

Fråga: Hur kommer hörslinga kopplat till TV:n att fungera med fiberanslutning?
Svar: Det kommer att fungera på precis samma sätt som tidigare. Ingen förändring alltså.

Här finns ett antal frågor och svar – klicka här!